3/27/2023 17:01

Мълниите и какво трябва да знаем за тях?

Всъщност да сте забелязвали, че гръмотевици през зимата няма? Това има обяснение – светкавицата се образува само в горещи и влажни бури. виж още

Какво е мълния ?

Мълнията е един от най-опасните природни явления, които може да преживее човек. Тя е електрически разряд между небесните облаци и земната повърхност и може да достигне скорост на светлината и да превърне предметите в пепел.

Как да се предпазим от мълнии и да гарантираме безопасността си?

Ето няколко полезни съвети за безопасност:

  1. Останете в закрито пространство - избягвайте да сте на открито пространство по време на гръмотевици. Никога не се качвайте на дървета, стълбове или други високи места.
  2. Избягвайте метални предмети - металът е добър проводник на електричество, затова трябва да избягвате да докосвате метални предмети като телефони, компютри, метални врати и други по време на гръмотевици.
  3. Намалете употребата на електрически уреди - по време на гръмотевици изключете всички електрически уреди, за да намалите риска от електрически удар.
  4. Избягвайте водата - водата е добър проводник на електричество, затова избягвайте да сте във вода по време на гръмотевици.
  5. Инсталирайте мълниезащитна система - мълниезащитните системи помагат да се предотвратят щети от мълнии, като пренасочват електрическия заряд от земята.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да се предпазите от мълнии и да гарантирате безопасността си по време на гръмотевици. Не забравяйте да следвате тези съвети и да сте внимателни.

Кога прескача мълния между два облака ?


Мълнията прескача между два облака, когато има разлика в електрическия потенциал между тях. Това се случва, когато една облачна система е заредена положително, а другата е заредена отрицателно. Когато разликата в зареждането достигне критична стойност, се генерира искра, която прескача между двата облака в опит да изравни зареждането. Тази искра е мълнията, която може да се види като ярка светкавица на небето.

Божидар Радевски
Експерт
Персоналнно предложение