4/12/2023 15:59

5 Съвета какво да правим по време на гръмотевична буря

Никога не е излишно да бъдем подготвени за екстремни природни явления, а гръмотевичните бури са точно такива. Те могат да бъдат опасни и предизвикат сериозни щети, особено ако не вземем подходящите мерки за безопасност. В този блог ще ви представим 5 насоки за безопасно поведение по време на гръмотевична буря и как да се предпазим от опасностите, които те представят.

Какво да правим по време на гръмотевична буря?

Никога не е надълго да бъдем подготвени за екстремни природни явления, а гръмотевичните бури са точно такива. Те могат да бъдат опасни и предизвикат сериозни щети, особено ако не вземем подходящите мерки за безопасност. В този блог ще ви представим 5 насоки за безопасно поведение по време на гръмотевична буря и как да се предпазим от опасностите, които те представят.

  1. Останете в затворено пространство - Най-доброто нещо, което можем да направим по време на гръмотевична буря е да се задържим в затворено пространство. Избягвайте отворени пространства, като паркове, големи площади, градини и т.н. и останете в закрити помещения като къщи, апартаменти или автомобили.
  2. Изключете електрическите уреди - Изключете всички електрически уреди и избягвайте да ги използвате по време на гръмотевичната буря. Включените електрически уреди могат да бъдат повредени от промените в напрежението и да станат причина за пожар.
  3. Останете далеч от метални предмети - Избягвайте да стоите близо до метални предмети като кучета, огради, коли и други метални конструкции, тъй като те могат да привличат мълниите. Ако не може да се избегне близостта до метални предмети, опитайте се да седнете на земята и да докоснете земята с ръцете си.
  4. Избягвайте да пътувате - Ако сте в движение, опитайте се да се приберете в затворено пространство, където можете да сте на сигурно място. Избягвайте да пътувате с кола или друго превозно средство, особено ако мълниите са често срещани.
  5. Следвайте прогнозата за времето
  6. Защитете дома или бизнеса си с, чрез изграждането на активна мълниезащитна система, като може да използвате доказали се марки мълниеприемници, като Onay Lightning Protection, които да осигурят вашето спокойствие и безопасност от аварии и късо съединение. Ето и част от предимствата в технологията на мълниезащита с изпреварващо действие.

Как се образува гръмотевична буря?

Гръмотевичната буря е екстремно природно явление, което е получава когато много топъл и влажен въздух се издига нагоре, във високите слоеве на атмосферата, и се сблъсква с по-студен въздух. Тази среща на двата различни слоя въздух може да доведе до формиране на гръмотевична буря.

Когато топъл и влажен въздух се издига нагоре, той охлажда и се кондензира, формирайки облаци. Когато много облаци се съберат, те могат да се превърнат в гръмотевична буря.

По време на тази буря, тези облаци се движат бързо, а често и силно вдигат много прах и пясък, които валят на земята във формата на дъжд или градушка. Силните ветрове могат да разклатят дървета, да повредят къщи и други сгради, а също така да провалят електрическите кабели и да причинят прекъсвания в захранването на електроенергия.

Едно от най-забележителните признаци на гръмотевична буря е мълнията, която се получава, когато електрически заряди в облаците се разреждат. Тези заряди могат да бъдат пренесени в земната повърхност посредством мълнии, което може да бъде опасно за живота и здравето на хората и животните, които са на открито.

Как се образува светкавицата при гръмотевична буря?

Светкавицата се образува по време на гръмотевичната буря, когато въздухът в облака е силно зареден с електрически заряди. При движение на облака натоварените частици в него се разделят на положително и отрицателно заредени области.

Тези заряди, в опит да се изравнят, се движат към съседните области с обратен заряд. Когато разликата в зарядите стане достатъчно голяма, се получава електрическо пробиване във въздуха, което създава светкавица.

По време на гръмотевичната буря, светкавиците обикновено се формират в предната част на облака, където е налична положителна зарядна област. Светкавиците могат да бъдат видими или невидими, тъй като някои от тях се формират във въздушното пространство и не достигат земната повърхност.

Когато светкавицата достигне земята, тя се пренася по метални предмети, като например дървета, сгради, водопроводи или електрически кабели, които да се намират в зоната на влияние на магнитното поле на светкавицата. Това може да причини електрически удар, който може да бъде опасен за живота на хората и животните, които са близо до мястото на удара.

Какво представлява светкавицата?

Светкавицата е един от най-мощните естествени електрически разряди в природата и има следните характеристики:

  1. Интензивност: Светкавиците могат да достигнат интензивност от няколко милиона волта на метър. Това прави светкавиците много опасни, тъй като могат да причинят сериозни щети на постройките, електроуредите и на живите същества.
  2. Температура: Светкавиците са толкова горещи, че температурата им може да достигне до 30 000 градуса Целзий. Това е по-висока от температурата на повърхността на Слънцето.
  3. Времетраене: Светкавиците обикновено продължават от милисекунди до няколко секунди. Въпреки че светкавиците се появят много бързо, те могат да причинят дълготрайни последствия.
  4. Дължина: Дължината на светкавицата може да бъде няколко километра дълга. Това зависи от силата на разряда и от влажността на въздуха.
  5. Звук: Светкавиците създават много силен звук, който може да достигне до 120 децибела. Това е толкова силно, че може да причини временна или дори постоянна загуба на слуха при хората.
  6. Цвят: Светкавиците могат да имат различни цветове в зависимост от състава на въздуха и зарядните области в облака. Най-често се вижда бяла светкавица, но може да има и сини, зелени, жълти или червени светкавици.
  7. Поляризация: Светкавиците създават електромагнитни полета, които могат да бъдат измерени и използвани за научни изследвания.

Опасна ли е светкавицата ако удари къща?


Да, светкавицата е опасна, ако удари къща, тъй като може да причини сериозни щети. Когато светкавицата удари къща, тя може да причини електрически ток, който може да повреди електрическата инсталация и да предизвика пожар. Освен това, ударът може да повреди кровното покритие, да разкъса строителните материали и да доведе до срутване на части от къщата.

Затова е важно да се предприемат мерки за предпазване на къщата от удар на светкавица, като се инсталират активен мълниеприемник с изпреварващо действие или пасивни гръмоотводи и заземителни системи. Гръмоотводите помагат да се отводи електрическият заряд, който може да се натрупа върху къщата, към земята, където може да се разсее безопасно. Заземителната система осигурява постоянна връзка на къщата със земята, която може да допълни действието на гръмоотвода и да защити къщата от електрически ток.

При гръмотевична буря е важно да не се стоят на открити площи и да се търси убежище в затворени помещения. Също така е важно да не се докосват метални предмети като кранчета, радио антени, железни врати и т.н., които могат да привлекат светкавицата.

Как активната мълниезащита с изпреварващо действие или пасивната с гръмоотвод предпазва имуществото ни ?

Активната мълниезащита с изпреварващо действие и пасивната с гръмоотвод са две от най-ефективните начини за предпазване на имуществото ни от щети, причинени от мълнии. В този блог ще разгледаме какво представляват тези системи, как работят и какви устройства и техника се използват за тяхната имплементация.

Активната мълниезащита с изпреварващо действие е технология, която се използва за да се предпазят електрическите уреди и инсталации от мълниеносни импулси. Тя предпазва като генерира специални вълни, които усилват електрическия потенциал на обекта и по този начин предотвратяват преноса на мълниеносен импулс. Системата работи като монтира специални сензори и антени върху сградата, които следят за електрически разряди в облака. Когато сензорите открият потенциална заплаха, генераторът на активната мълниезащита излъчва специални вълни, които намаляват напрежението на обекта и предотвратяват удара на мълнията.

Пасивната мълниезащита с гръмоотвод е друга технология, която се използва за предпазване на имуществото ни от мълнии. Тя работи като използва метални стълбове, наречени гръмоотводи, които привличат мълниите и ги отвеждат в земята. Гръмоотводите са свързани със заземителна инсталация, която е отговорна за отвеждането на електрическите заряди в земята. Това предотвратява високите напрежения в електрическата мрежа, които могат да причинят щети на електрическите уреди и инсталации в дома. Също така за цялостна защита на дома и къщата препоръчваме изграждане от нашите квалифицирани електротехници по монтаж на мълниезащита на допълнително аресторна защита от пренапрежение на топ цена.

Божидар Радевски
Експерт
Персоналнно предложение